Seminarier / Workshops på Korsveifestivalen 2014

Här finner ni beskrivningar av de olika seminarier och workshops som ni deltagare i Korsveifestivalen 2014 kan välja mellan:

Torsdag 14:30-15:30

Nyfiken på Korsvei?

Korsveirörelsen är ett uttryck för viljan att finna en gemensam riktning i livet. Vi delar erfarenheter av, och ideer om, Korsveis vägvisare: att söka Jesus Kristus, bygga gemenskap, främja rättfärdighet och leva enklare – personligt och historiskt.
OBS! Ta med egen mugg!

Nils, Annika och Tomas Pettersson

Onyttans liv

Sr Lena och sr Hanna från Klaradals kloster, knutet till franciskanerorden har genom sina löften valt bort mycket av det som den moderna västerlänningen åtrår och lägger ner mycket tid och energi för att vinna. Vad innebär den goda välsignade onyttan för dem? Hur klarar man av att säga nej till ägodelar, effektivitet, framgång och lycka? Måste man gå i kloster för att leva ett enkelt liv till den goda onyttans lov?

Sr Lena och sr Hanna från Klaradals kloster

Lupptäcksfärd (även barn)

Att se det stora i det lilla.

Kalle Råsmark

Beachvolleyboll och bad (även barn)

Vi ses på stranden för bad och spel. Ta gärna med en boll, en vän eller en förälder.

Hanna Edvardsson med flera.

Fairtrade och konsumentmakt

Vår största inverkan på vår omvärld är sannolikt i vår livslånga roll som konsumenter, där vi påverkar såväl storföretag som producenter i fattiga länder. I detta seminarium ges en inblick i varför Fairtrade finns, vad Fairtrade är, och hur man vet att det funkar. Det kan vara enkelt att göra stor skillnad!

Linda Svedberg

 

Torsdag 18:30-19:30

Veigrep – Korsveis spridda kommunitet

Längtar Du efter rytm, riktning och resesällskap i Ditt Liv tillsammans med Jesus? I Veigreps livsregel finns redskap som ytterligare vill fördjupa Korsveirörelsens längtan att möjliggöra ett liv i efterföljelse. Regeln bör inte ses som ett krav, utan som en möjlighet att ytterligare överlåta sitt liv tillsammans med andra i en skandinavisk gemenskap, som också kan bli en lokal mötesplats som t.ex. i Östersund
Madeleine Dahl med flera från Östersund

Prisa Hans namn under dans (Ps 149:3a) (även barn)

Vi går igenom några Bibelställen om dans. Vi lär oss koreografier till några lovsånger. Du får hjälp till spontan improvisation. Du behöver inte ha tidigare erfarenhet.
Män är särskilt välkomna.
Patrik Pettersson

Pysselcafé för stora och små (även barn)

Ta med ditt eget pyssel – stickning, virkning, broderi etc. eller kom och pyssla med några garnändar ur Kaisas garnkorg – t.ex. kan du göra vänskapsband.
Kaisa Svennberg

Onyttans ekonomi

Finns det en onyttans ekonomi? Hur ser den ut i praktiken? 40 000 personer i Sverige som valt att ställa sig utanför ränte- och spekulationsekonomin genom att bli medlemmar i den räntefria JAKbanken. Där är medlemsnyttan grunden. Ingen tjänar på andras lån. En representant från banken presenterar idé och praktik. Och vi får tillfälle att samtala och ställa frågor om båda delar. Gunilla Åkerberg från JAK-banken

Jeriko (även stora barn)

En rolig lek-tävling för alla stora barn, tonåringar och vuxna. 3 lag tävlar om att få tag i så många ledtrådar som möjligt, samtidigt som vi jagar ”svansar” av de andras lagmedlemmar. Men pass upp så att du inte hamnar i fängelse eller att någon tar sig in ert bo och tar era ledtrådar. Detta är lagtävlingen du inte vill ska ta slut! Ta på dig bra skor och långbyxor då vi är i skogen.

Carina Eriksson

Inför politikerdialogen

Vi vill ge de besökande politikerna något att ta med sig hem – inte enbart lyssna till dem. Det vi vill ge är inte i första hand synpunkter på dagsfrågor och procentsatser. Vi vill dela vår stora tacksamhet för allt fint i skapelsen och i livet vi lever och vår oro för denna vår värld. Vi kommer att arbeta efter en modell som hjälper oss hitta idéer och skapa en gemensam form för vårt budskap.

Ingrid Nilsson

 

Fredag 15:00-16:00

Årsmöte för korsvei.se

Drakbygge

Upp i luften ska dem, i alla fall om vi får bestämma. Kom och bygg med oss och om det blåser försöker vi få drakarna att flyga.
Henrik Svennberg & Carina Eriksson

Fredag 18:30-19:30

Spår att följa

Vi berättar om hur vi arbetar lokalt med Korsveis vägvisare. Vi har vår korsvei-grupp med måltidsgemenskap som träffas i Asklanda ungefär 1 gång/månad. Ett par av oss har också i vinter ordnat en ”Spår-kurs” efter norska Korsveis material ”Spår” i Centrumkyrkan i Vårgårda.
Karin Engstrand & Eva-Karin Andersson

Onyttans tid

Onyttans tid är din alldeles egen timme då du inte behöver göra något alls! (Inte vara duktig – varken inför andra eller dig själv.) Slå dank, gå och titta på vattnet (eller lägg dig i det)… myrorna eller blommorna. Rita krumelurer eller tälj något som man inte kan använda till något särskilt. Lek en rolig lek! Vila dig i kapellet hos Jesus, Maria och alla helgonen. Leta upp en hängmatta eller lägg dig under ett träd. Tänk inte på något särskilt. Flyg iväg, somna, dröm eller låt dig fångas av en vind och res till en annan värld.
Sven Svedulf

Släpp lös, fullt ös! (även barn)

Du som är mellan 6 och 100 år är varmt välkommen till dans- och sångworkshop. Vi sjunger och tränar danssteg till härliga låtar.
Josefina Pettersson

Leva tillsammans utan att bo ihop

Om gemenskapstanken i Iona Community och det ionainspirarade nätverket.

Karin Olofsdotter

Mixed media (även barn)

Ing-Marie Johansson

Fotboll (även barn)

Vi samlas på fotbollsplanen och gör upp om vilka som utgör fredagens bästa fotbollslag.

Ingrid Nilsson

 

Lördag 14:30-15:30

Onyttans lov den 15 september – dialog med Sveriges riksdagspartier

Hur kan vi vara trofasta mot Guds rike och dess politik när vi förvaltar vårt ansvar som medborgare i en demokrati? Hur sjunger vi bäst den goda onyttans lov den 15 september? På sofflocket… eller finns det något politiskt parti som hjälper oss att omsätta vår trohet och kärlek till skapelsen och våra medmänniskor i konkretpolitisk verklighet? Här ges en chans att göra sin röst hörd och lyssna till vad de politiska riksdagspartierna vill förändra i vårt samhälle.

Moderator: Sven Svedulf

Tårtdekoration (även barn)

Vi fixar tårtorna till festkvällen. Kom och gör den tårta du alltid drömt om att få äta eller kom och dekorera helt enkelt.
Henrik Svennberg