Nyheter


Korsveidag i Lindbacka

Lindbacka 1 Lördag den 30 september hade vi en Korsveidag i Lindbacka. Vi var ungefär 20 personer, både små och stora. Det var några från en av Korsveigrupperna i Örebro, några från Korsveis styrelse, boende i huset här i Lindbacka och någon ny från en församling i stan. Vi inledde med förmiddagsfika och sedan hade vi en stund tillsammans med Anna Näppi, präst i Mikaels församling här i Örebro. Anna ledde oss i en enkel bibelmeditation och sedan samtalade vi om bönens betydelse för gemenskapen. Lindbacka 2 Vi hjälptes åt att laga lunchen, halloumistroganoff med ris, och efter maten var det dags att gå ut i det fina vädret! Lindbacka 5 En ormhassel skulle planteras och innan dess var det nödvändigt att gräva bort ett buskage. För ett gäng korsveiare var det inte någon match! Lindbacka 4 Andra jobbade med att frilägga en vinbärsbuske. Lindbacka 6 Eftermiddagsfikat kunde vi inta i solen nere vid Svartån, kanske årets sista utefika? Dagen avslutades med nattvard där både små och stora var med och delade gåvorna. Det var en fin dag vi fick tillsammans! Ingrid Andersson, Lindbacka 

no comments


Om Korsvei i Uppdrag Mission

Temat för årets sista nummer av Lunds Missionssällskaps tidskrift Uppdrag Mission är Samlevnad, och det innehåller ett reportage från Lindbacka där Ingrid, Olle och Mikael berättar om sin boendegemenskap och om Korsveis fyra vägvisare. framsida Lilly och Lotta är också med. DSC_0607 Läs tidningen här!

no comments


Nyhetsbrev -- augusti 2017

Här kan du läsa sensommarens nyhetsbrev från Korsvei Sverige!

no comments


Korsvei-dag i Örebro 30 september

20170708_130936 Välkommen till en Korsvei-dag i vårt kollektivhus i Lindbacka utanför Örebro Lördag 30/9   9.30--10    Drop in-fika 10--12       Bygga gemenskap -- undervisning och samtal under ledning av Anna Näppi, präst i Mikaels församling, Örebro 12--14       Lunch som vi fixar tillsammans 14--16       Vi arbetar tillsammans, bland annat i trädgården 16--17       Fika och samtal 17             Avslutning med mässa Avgift 50 kr /person, barn under 12 år gratis Anmäl dig senast 23/9 till mikael@lindbacka.net Om du behöver övernatta, maila till adressen ovan så ska vi försöka ordna detta. Ingrid och Mikael Andersson Karin, Olle, Lilly och Lotta Cedersjö Lindbacka 211, Örebro

no comments


Inbjudan: Var med när A Rocha startar i Sverige!

A Rocha – en kristen organisation som vill engagera grupper i samhället för natur- och miljövård
A Rocha finns i 20 länder och kämpar för att bevara biologisk mångfald i världen genom miljövårdsprojekt som är förankrade lokala gemenskaper. Läs mer på A Rochas engelska hemsida.
Vi ska träffas för att diskutera en svensk gren av A Rocha i Falsterbo den 2 september.
Peter Harris, en av grundarna och ordförande för A Rocha, kommer att vara med.
Hör av dig till Arne (arne.mornerud@hylliepark.se) om du är intresserad!
Hälsningar,
Arne Mörnerud

no comments


Nyhetsbrev i april 2017

Nu finns det ett nytt nyhetsbrev i din e-postlåda om Korsvei har din adress! Eftersom det är just ett nyhetsbrev kan det hamna i lite olika "fack" beroende på vilken sorts adress man själv har. I en Gmail-låda landar det lätt i "Promotions", till exempel. Ser du det inte direkt, så leta gärna! Det går också fint att läsa nyhetsbrevet här.

no comments


Kristen miljövårdsrörelse på väg till Sverige?

DSC_0015A Rocha är en internationell kristen miljövårdsrörelse som har nationella grenar i omkring 20 länder.

Korsvei har haft kontakt med rörelsen under flera år. En av dess grundare, Peter Harris, har besökt Korsveis konferens i Sverige.

Information om rörelsen finns på dess webbplatsoch jag rekommenderar Peter Harris båda böcker, Under the Bright Wings och Kingsfisher’s Fire (länkarna här leder till en stor webbokhandel, men beställ dem gärna på biblioteket eller i en vanlig bokhandel -- red:s anm) -- de ger en bra bakgrund till arbetet och en bra motivation till att skapa en kristen miljö- och klimat organisation. 

Vi inbjuder till en träff vid Falsterbo den 2 september 2017. Peter Harris och en internationell grupp fågelskådare kommer enligt planerna också att vara på plats.

Vi vill diskutera skapandet av en svensk gren av A Rocha.

Den här helgen äger också Bivråkens dag rum i Falsterbo. Det är ett evenemang som samlar många fågelintresserade i Sverige.

Jacob Carlzon reser för närvarande runt till olika projekt som A Rocha driver på olika platser i världen och kommer att ha många erfarenheter att dela. Jacob har tagit initiativ till en grupp på Facebook som heter Friends of A Rocha in Sweden. Om du söker upp den på Facebook kan du skicka en förfrågan om medlemskap.

Om du är intresserad av att komma till Falsterbo den 2 september kan du kontakta mig, Arne Mörnerud, arne.mornerud@hylliepark.se Vi som inbjuder är alltså Jacob Carlzon och jag. Sprid gärna information till andra som du tror är intresserade!

Hälsningar,

Arne Mörnerud

no comments


För dig som vill berätta om svälten i Afrika och Jemen i något av dina sammanhang

Trots många varningssignaler under lång tid har läget bara blivit värre och värre för befolkningen i flera afrikanska länder och i Jemen. Torka är en av orsakerna, men inte den enda. Nu kallar flera stora hjälporganisationer situationen för en humanitär katastrof. Det har skrivits och talats förhållandevis lite om detta i svenska medier med tanke på hur många människor det drabbar och hur stora de drabbade områdena är, men det finns förstås hur mycket information som helst att tillgå egentligen, inte minst på engelska. Här är ett urval artiklar och filmer (litet och i stort sett slumpartat) från olika håll. Du som vill berätta om detta i din församling, på din skola, på din arbetsplats eller i något annat sammanhang: använd dem på det vis som passar där! Här är en artikel där Oxfam redogör för vad svält är och där man kan se på en karta vilka områden som är värst drabbade. Här är en sammanfattning av läget i Kenya, Etiopien, Eritrea och Sydsudan från samma organisation: Och en Oxfam-film (en månad gammal) om läget i Sydsudan: Unicef rapporterar också från Sydsudan: Svenska Unicef publicerade den här filmen för fem månader sedan: Oxfam om läget i regionen: Unicef om läget i alla de fyra drabbade regionerna: Diakonia publicerade den här filmen från Somalia för en månad sedan: Och här berättar Laurent Bukera, FN-organet World Food Programmes ledare i Somalia, om vad han och hans medarbetare ser och gör: Erikshjälpen publicerade den här filmen för två veckor sedan: Caritas gör hela sin fasteinsamling för katastrofhjälp till Sydsudan. Barnmissionen (tidigare Skandinaviska Barnmissionen) arbetar med akutmatpaket i Rift Valley i Kenya. KeA och Birgitta Arnlund har just kommit hem till Sverige, men förra veckan berättade de om en rekognosceringstur och om hur matutdelningen skulle sättas igång. Svenska kyrkans internationella arbete samarbetar med organisationer i Somalia, Etiopien och Zimbabwe. Läkarmissionen samarbetar med Medair som har fyra nutritionscenter i Sydsudan och som också arbetar i ett flyktingläger i norra Uganda. Komplettera gärna med mer information, och berätta gärna om insamlingsinsatser som görs i dina sammanhang!

no comments


"Kyrkans sånger kanske inte förändrar världen, men de kommer aldrig att upphöra att ge hopp"

"Våga vara den du är", "Tänd ett ljus", "Du är helig", "Må Guds ljus vara vårt ljus", "Träd in i dansen" -- i många församlingar sjungs Per Harlings sånger i ungdomsgrupp, gudstjänster, barnverksamhet, kyrkokör ... Här berättar han om sin nya bok, För livets skull. Tack, Per! DSC_9114 Per Harling. Foto: privat Hej Per! För några veckor sedan kom det en ny bok som du har skrivit, en om dina egna sånger. Hur gick det till när du skrev din första sång? Kärleken drabbade mig när jag var sexton år gammal. Jag blev störtförälskad i Anna från New York och skrev en kärlekssång till henne. I A-moll. På engelska förstås. På den tiden, i mitten av 1960-talet, skulle alla sånger skrivas på engelska … Hur länge har du arbetat med sånger nu, och vilka är dina egna favoriter? Sedan den första sången 1964 har det blivit runt 900 sånger till. Några är mig helt naturligt närmare hjärtat än andra, mest beroende på deras tillkomsthistoria. Den sång som framför allt har en speciell plats i mitt hjärta är "Dansa med änglarna", som både hör ihop med mitt då mycket unga, lekande barn en höstdag och min pappas plötsliga död. Foto omslag Den nya boken. I vilka miljöer och sammanhang hittar du mest inspiration? Från framför allt två håll: dels de odödliga bibliska berättelserna och metaforerna, dels den dagsaktuella kontexten vi delar som människor i en alltmer komplex värld. Du har ju samarbetat med så många genom åren, bland annat i grupper som har förberett gudstjänsterna vid stora ekumeniska samlingar. Musik och ekumenik -- hur hör de ihop för dig? Församlingssången som ljuder över hela världen i alla slags kyrkotraditioner har alltmer blivit ekumenikens spjutspets. För bara 40--50 år sedan kunde man slå upp en psalmbok varsomhelst i världen och ganska snart avgöra vad det var för slags kyrka eller samfund genom sångernas innehåll. I dag är det inte längre så. De ständigt nyproducerade psalmböckerna visar en musikalisk och teologisk mångfald som aldrig förr. Mer än någonsin tidigare delar vi sånger och psalmer över tidigare särskiljande kyrkliga gränser och murar. Vi sjunger oss alltmer till en förståelse av varandras teologi, kultursammanhang och musikaliska mångfald. För den utvecklingen har den internationella ekumeniska rörelsen spelat en stor roll. Korsvei-rörelsens fyra vägvisare och åtminstone en del av dina sånger har mycket gemensamt. Främja rättfärdighet, bygga gemenskap, söka Jesus Kristus och leva enklare -- varför är det viktigt att sjunga om sådant? Allt som hör ihop med att ge ledning för ett sannare liv att leva i tro, hopp och kärlek kan och bör formuleras i sånger som vi sjunger tillsammans. Jag brukar säga att kyrkfolkets sånger och psalmer formar kyrkfolkets teologi och livsvärderingssystem. Det är genom de upprepade sångerna vi får våra gudsbilder och vår människosyn. Du har ju skrivit om andra sång- och psalmförfattare förut -- i en biografi över Lina Sandell och i böckerna Våra älskade psalmer och Swedish Hymns. Vad kan berättelsen om en sång eller psalm ha att tillföra för människor som sjunger den? Bakgrunden till en psalm kan ge en ny, fördjupande dimension, som man inte sällan tar med sig varje gång man sjunger psalmen efter att ha fått del av dess historia. Är det något särskilt du vill förmedla med hela boken? Den gemensamma sången är något av det viktigaste vi gör TILLSAMMANS i kyrkans sammanhang. Genom sången får vi dela varandras smärta och glädje, oro och förundran, misstro och hopp. Det finns en märklig kraft i musiken. Kyrkans sånger kanske inte förändrar världen, men de kommer aldrig att upphöra att ge hopp i  till synes hopplösa situationer, att ge styrka åt maktlöst liv, att ge ord och ton åt livets förundran liksom åt lovsången inför Guds heliga treenighet. Hur har du tänkt att man kan använda den? Jag har skrivit en lite längre inledning, där jag reflekterar över vad som särskilt utmärker kyrkans sång genom dess tvåtusenåriga sjungande historia. De tankarna kan det vara värt att fundera vidare kring i församlingens olika sammanhang. I övrigt skriver jag om minnen och tankar kring 29 av mina psalmer -- totalt finns mitt namn angivet kring drygt 40 psalmer i Den svenska psalmboken med tillägg, Psalmer och sånger och Psalmer i 2000-talet. "Att sjunga är att be dubbelt" är ett citat som dyker upp ibland -- stämmer det för dig? Absolut. Det är ju ett citat från kyrkofadern Augustinus som levde mellan år 354 och 430. De flesta av kyrkans psalmer och sånger är sjungna böner. Tack vare att bönerna har klätts i en tondräkt är de gjorda för att upprepas, och tonerna hjälper oss att minnas texten. Jag brukar säga att en psalm är som den heliga Anden i dess form av en duva. Den behöver två vingar för sin färd ut i och över världen, dels vingen text, dels vingen musik. Vad hoppas du för bokens del nu? Och för sångers och psalmers skull överhuvudtaget? Sjung, kyrka, sjung! En kyrka utan sång dör. Så håll musiken i gång, för Guds och kyrkans skull! *** Tack igen, Per! Boken finns att beställa hos Solentro förlag och hos till exempel Adlibris.

no comments


Om 2017 års Sammankomst

Lite sent men ändå: Sammankomst-2017-1024x768 Årets Sammankomst för kommuniteter i Sverige och för människor som är intresserade av kommunitetsliv ägde rum i Luleå i mitten av februari. Läs om den här och här! Bilden är lånad från kommuniteter.se.

no comments

Kommentera