Nyheter


Hälsning från årsmötesdygnet

  Lördagen den 6 april höll Korsvei Sverige årsmöte i Hagakyrkan i Örebro. Vi blev ett litet, men glatt gäng som träffades för att titta tillbaka på året som gått, men också för att spana framåt. Under dagens workshop presenterade Jenny Ärnlöv några av teologigruppens tankespår inför nästa svenska Korsveifestival 2020 som än så länge har arbetsnamnet ”Sann Gud, Sann Människa -- hur sann mänsklighet?”. Detta blev inledningen till ett teologiskt samtal som kom att kretsa kring frågor som: Vad innebär det egentligen att vara en sann människa? Hur kan vår sårbarhet bli till vår styrka i mötet med varandra och med Gud? Hur kan vi skapa utrymme för verkligt sanna samtal om livet såsom vi lever det när vi möts under några intensiva dagar på Korsveifestival? I gruppen ventilerades också en längtan efter att få samtala kring exempelvis bibelsyn och samlevnadsfrågor, frågor där vi kanske tänker olika och där vi är präglade av olika teologiska traditioner. Tänk om Korsvei kan vara det sammanhang där vi med respekt och lyhördhet lyssnar på varandra till punkt och där vi tillåts tänka och tro olika utan att enheten i Kristus sätts på spel! I samtalet blev det tydligt att det finns gott om kreativitet och energi  inför nästa svenska Korsveifestival och då den teologiska grytan redan nu har satts på spisen, kommer det garanterat bli ett välsmakande långkok som vi får ta del av på Björkenäsgården i juli 2020. Under helgen hann vi även med att fira gudstjänst tillsammans i Hagakyrkan på söndagen, en gudstjänst som präglades av Korsveis vägvisare och där församlingen blev introducerade till Korsveipsalmtoppen genom sångerna  ”Pyttelitet frö” och  ”I vinden”. Caroline Kyhlbäck, ordförande Korsvei Sverige

no comments


Verksamhetsberättelse 2018

Klicka först på rubriken här ovan och sedan på länken här för att läsa Verksamhetsberättelse Korsvei Sverige 2018!

no comments


Norge säger välkommen

Här kommer en hälsning från Korsvei Norge: Välkomna på festival! A3plakat_korsvei19_utskrift-page-001 Huvudtalarna i år är alltså Peter Halldorf och Kari Veiteberg, och temat är "Håpet har et ansikt", alltså "Hoppet har ett ansikte". Här på bloggen kan man läsa mycket om hur förberedelserna fortskrider. Man kan också se när festivalgruppen söker frivilliga till olika uppdrag före och under festivalen! Den lägre deltagaravgiften gäller fram till månadsskiftet april--maj, och det lönar sig bra att bestämma sig tidigt! Det finns olika anmälningsalternativ:

  • Vanlig påmelding – hvis du bare melder på deg selv.
  • Gruppepåmelding – for grupper på 10 personer eller flere.
  • Familiepåmelding – hvis dere vil ha familierabatt (makspris for familie 5600 kr). Som familie regnes foreldre og barn t.o.m. 19 år, evt. besteforeldre og barnebarn t.o.m. 19 år.
Om du funderar på att åka men inte har gjort det förut och har frågor, skriv gärna i Korsvei Sverige-gruppen på Facebook, så är det säkert någon som kan hjälpa till!

no comments


Välkomna på Korsveidygn med årsmöte!

årsmötesinbjudan 2019 Vi ses i Örebro den 6--7 april alltså!

no comments


Kokosgryta med sting

Vid styrelsemötet i Hammarkullen i början av februari åkte en gryta med en gryta med oss från Lars kök till Hammarkullens kyrkas tillsammans med ryggsäckar och en resväska på Lars packcykel -- och den visade sig vara så fantastiskt god, så vi bad om receptet! 20190202_145352 Den är finfin med ris -- eller kanske med matvete eller mathavre? Kokosgryta med sting Till fyra portioner: 1 gul lök 1 klyfta vitlök 1 msk curry 1 msk matolja 400 g kokosmjölk 1 tärning grönsaksbuljong 1 tsk sambal oelek 400 g krossade tomater 300 g fryst, hackad spenat 4 dl kokta kikärter *** Hacka lök och vitlök och fräs hacket i en gryta i matoljan och curryn. Rör ner kokosmjölk, grönsaksbuljongtärning och sambal oelek. Låt koka i fem minuter. Tillsätt krossade tomater och spenat och låt koka upp igen. Rör ner kikärterna och låt dem bli varma utan att koka sönder. Servera! 20190202_145334 Vi fick också hempicklad rödkål. Kanske kan vi bjuda på det receptet en annan gång!  

no comments


Hälsningar från styrelsen och från Hammarkullen

För några veckor sedan samlades Korsvei Sveriges styrelse hos Lars som bor på Hammarkullen i Göteborg. 20190202_135946 Här är vi, suddiga och glada: ordförande Caroline, Kaisa, Kristina, Lars, Mikael och så Anna längst fram. Vi pratade mest om nästa års Korsvei-festival och om vilka som kanske kan vilja vara med i festivalkommittén. Det är mycket arbete, och roligt, har vi hört! 20190202_141549 Vi bad lunchbön i Hammarkullens kyrka, i det lilla kapellet där Ojkos-kommuniteten brukar samlas till sina gemensamma böner. Så vi fick möjligheten att beundra deras ikoner också. De här tre är målade på gavlarna från tre nedmonterade kyrkbänkar. 20190202_141610 När man sitter vänd mot altaret ser man tre ganska olika Jesusporträtt. 20190202_141653 Och den här Magnificat-ikonen, målad på kanvas, hänger på kapellets vänstra vägg. Vi hann också tala en del om årets årsmöte och lovar att skicka ut kallelsen snart. Hoppas att många vill komma!

no comments


Saffransbak med extra mycket värme

Det här är verkligen en god nyhet för alla oss som bakar och tycker om svenska jultraditioner -- och en ännu bättre nyhet för jordbrukarna som odlar det. Rättvist producerat saffran har funnits att köpa i Sverige i åtminstone ett par år. Det är North & South Fair Trade som importerar det, och det betyder att de flesta av oss enklast köper det i närmaste Rättvis handel-butik eller på postorder. Nu finns det i tre förpackningsstorlekar: ett halvt gram, fem gram och tio gram. Fairtrade-märkningen innebär att producenterna får vettigt betalt för sitt arbete i alla led, och i stort sett allt som är Fairtrade-märkt är också ekologiskt producerat. Men när det gäller saffran är det förhoppningsvis ännu bättre: i Afghanistan odlas enorma mängder opiumvallmo, och det har gjort att de flesta jordbruksarbetare på ett eller annat sätt är beroende av opiummarknaden och dess inte särskilt konstruktiva krafter. Att odla saffrankrokus för export av saffran kan vara ett alternativ. Hurra! Den som kommer till Örebro nu under advent kan förhoppningsvis till och med få tag på North & South-saffran i den butik som Majsan och Marie tar med till Korsvei-festivalen varannan sommar! Den ligger nära järnvägsstationen där. Här kan man läsa om den.

no comments


Flygbeslutet

Magnus Malm och Peter Halldorf har beslutat sig för att inte resa med flyg mer och berättar om det i en debattartikel. Läs den i tidningen Dagen!

no comments


Nyhetsbrev från Korsvei Sverige

Här kan du läsa december månads nyhetsbrev från Korsvei Sverige! Gott nytt kyrkoår!

no comments


Hälsning från Kjersti Christiansen

festival 2018 foto Ingrid Andersson 8 Tunfrukost under festivalen 2018. Foto: Ingrid Andersson I somras höll Kjersti Christiansen, ordförande för Korsvei Norge, en mycket uppskattad bibeltimme på Björkenäsgården. När vi träffade Kjersti i Oslo frågade vi henne om hur hon upplevde den svenska Korsveifestivalen. ”Festivalen på Björkenäsgården var verkligen en gåva till mig. Det är så roligt att se att Korsvei Sverige står på egna ben och att det är många på festivalen som aldrig har varit på festivalen i Seljord. Danska Korsveirörelsen känns mindre självständig och refererar hela tiden till Norge.” I Norge är Kjersti spindeln i nätet för hela Korsveirörelsen, och det var en frihet att få komma till Sverige och på nytt få leka nybörjare på en Korsveifestival, berättar hon. ”Det var härligt att få förklarat för mig hur Korsvei funkar av mina snälla tunmedlemmar”, säger Kjersti med ett leende. ”Det var så skönt att slippa behöva ta något helhetsansvar utan istället bara få ta emot. På Björkenäsgården kände jag verkligen glädjen komma emot mig.” Caroline Kyhlbäck och Mikael Andersson

no comments

Kommentera