Nyheter


Årets festivaltema: fastän många -- En Enda Kropp

Teologigruppen är redo att dela med sig av "ingressen" till årets festival:

fastän många -- En Enda Kropp

Att vara människa är att leva tillsammans med andra människor, med skapelsen och med Gud. Gud är gemenskap och bjuder in oss i sin fullkomliga gemenskap. Med hela oss själva, med våra kroppar, får vi vara del av den stora lekande, levande och sårade kropp som är den världsvida kristna Kyrkan. I henne får vi erfara djupet av vår samhörighet med Jesus Kristus, med skapelsen och med varandra. I Kyrkans mitt, runt nattvardsbordet, kan vi ana det som är vårt mål; ett enda bröd och en enda mänsklighet.

Hur kan vi tillsammans låta denna hemlighet mogna i våra liv? Hur kan vi låta Kristus utmana till att öppna oss för det främmande som kommer oss till mötes och främlingen i oss själva? Vad gör vi när gemenskapen brister? Hur kan delarna förenas så att helheten uppenbaras i världen? På Korsveifestivalen 2018 låter vi gemenskapens vägvisare peka ut riktningen för oss när vi utforskar mysteriet med att vara fastän många – en enda kropp.

 

no comments


Kommunitetsåret -- en folkhögskolekurs

Här kommer en folkhögskolehälsning till alla som funderar på kommunitetsliv! *** Kommunitetsåret Hjälmareds folkhögskola är stolta över att sjösätta en ny, unik bibelskola: Kommunitetsåret. Det finns många bra bibelskolor med olika inriktningar. Vi har upplevt ett behov av att komplettera utbudet. Att lära sig följa Jesus är inget vi gör ensamma, utan som gemenskap. Men hur ska vi leva tillsammans i vardagen när vi _är_ Kyrka och inte bara går till kyrkan? Detta vill vi utforska bland annat genom att öva oss i konflikthantering, att samlas kring en vision, plantera nya gemenskaper, lära oss av kyrkans historia och genom att studera Bibeln och praktisera Jesu ord. Som tur är är kyrkans olika traditioner fulla av förebilder och praktiker. Vi har tagit inspiration från  hela kyrkan, protestanter, ortodoxa och katoliker. Vi fördjupar oss i hur olika kristna har levt ut lärjungaskapet i olika tider, framför allt hur de har praktiserat Jesus Bergspredikan. Kort och gott, vi vill utbilda människor i att grunda gemenskaper i Jesus efterföljd. Under studietiden bor och utbildas ni i en lokal kommunitet som ni själva är med och skapar. Varje kommunitet är också kopplad till en församling som fixar gemensamt boende och handledare för er. Här får ni stötta upp arbetet i alltifrån trädgårdsarbete, gudstjänstliv till ungdomsarbete. Som kommunitet upprätthåller ni en regelbunden bönerytm under dagen. Halva dagen består av föreläsningar och samtal och andra halvan består av praktisk träning i gemenskapsliv. Studierna kommer också att innehålla andlig vägledning, retreat och sådant som ger näring åt er personliga relation med Jesus. Du kan läsa utbildningen i Göteborg eller på distans i någon av våra utposter. Våra utposter finns på Hjälmareds folkhögskola i Alingsås, Örby-Skene församling utanför Kungsbacka, Södra Ljunga i närheten av Växsjö, på EFS-gården i Luleå och i United Malmö. Det finns också möjlighet att ansluta en redan existerande gemenskap eller team för att etablera eller fördjupa ert arbete. Studierna sker via Hjälmareds folkhögskola och är CSN-berättigande. Kommunitetsåret har två fristående terminer, och du kan plugga en av dem eller båda, i vilken ordning du vill. Det finns också en möjlighet att läsa på 50% på plats i Göteborg. Kontaktinfo: www.kommunitetsaret.se kristoffer.lignell@hjalmared.se

no comments


A Rocha-konferens i Malmö 7--8 april

Här kommer en inbjudan från Arne Mörnerud och de andra i A Rocha Sverige: A Rocha

Äntligen en konferens om Guds skapelse!
Den 7 och 8 april har vi konferens på Hyllie Park med Dave Bookless från A Rocha. A Rocha förenar innerlig tro, stark gemenskap och vetenskaplig skärpa. I många av de 20 länder där A Rocha arbetar har organisationen lyckats att göra viktiga insatser för att bevara strategiska naturområden och höja medvetenheten om miljö och klimat. Nu kommer Dave Bookless som är A Rochas ”chefsteolog” och undervisar oss i Hyllie Park. Missa inte detta tillfälle att bearbeta en av de viktigaste frågorna i vår tid, frågan om Guds skapelse som vår glädje och vårt uppdrag. Anmäl dig senast 29 mars via www.varamed.se!

no comments


Intervju med Kristina i Uppdrag Mission

16-17_En tid av möten I årets första nummer av tidningen Uppdrag Mission berättar Kristina Hellqvist, en av ledamöterna i Korsvei Sveriges styrelse, om arbetet med rapporten En tid av möten som hon skrev tillsammans med en kollega när hon arbetade på Kyrkokansliet. Kristina Hellqvist Den handlar om flyktingmottagandet i Sverige hösten 2015 och bygger på bland annat en mängd intervjuer gjorda i fem församlingar som välkomnade många nyanlända. Läs tidningen här!

no comments


Festivalgruppen efterlyser

festivalkommitté 2018Festivalgruppen arbetar för fullt och letar efter många medhjälpare: * en dugnadsansvarig * tre som tillsammans med Ingela kan vara matansvarig * två caféansvariga * toalettansvarig * tolk till bibeltimmarna och till "alla runt altaret" (engelska => svenska) * fler tonårsledare * musiker, sångare och "kyrkvärdar" till kvällsbönerna med sånger från Taizé * drakbyggeansvariga (drakbygge äger rum samtidigt som Korsvei Sveriges årsmöte) Vi vill dessutom gärna ha förslag på några som kan hjälpa till med invigningen på onsdagen! Är det dig eller någon av dina vänner vi letar efter? Hör av dig till exempel till Helena Norberg, helenas_hav@hotmail.com

no comments


Korsveifestival på Björkenäs 18--22 juli

Drama under "Alla runt altaret". Foto: Kalle Råsmark

Drama under "Alla runt altaret". Foto: Kalle Råsmark

Ni som planerar för sommaren nu: skriv upp 18--22 juli i era almanackor! Det är då det är Korsveifestival på Björkenäs nära Örebro. Information kommer här på webbplatsen -- mycket eller lite i taget beroende på vad som är klart. Och anmälan öppnar den 1:a april. Vi vet att en del av er vill anmäla er redan nu, men skriv en påminnelse i almanackan och lägg in en på telefonen så länge! Festivalgruppen arbetar för fullt!

no comments


Nyhetsbrev i januari 2018

festivalkommitté 2018 Festivalkommittén hälsar till alla! Här finns januari månads nyhetsbrev, bland annat om förberedelserna för sommarens svenska Korsvei-festival!

no comments


Korsveidag i Lindbacka

Lindbacka 1 Lördag den 30 september hade vi en Korsveidag i Lindbacka. Vi var ungefär 20 personer, både små och stora. Det var några från en av Korsveigrupperna i Örebro, några från Korsveis styrelse, boende i huset här i Lindbacka och någon ny från en församling i stan. Vi inledde med förmiddagsfika och sedan hade vi en stund tillsammans med Anna Näppi, präst i Mikaels församling här i Örebro. Anna ledde oss i en enkel bibelmeditation och sedan samtalade vi om bönens betydelse för gemenskapen. Lindbacka 2 Vi hjälptes åt att laga lunchen, halloumistroganoff med ris, och efter maten var det dags att gå ut i det fina vädret! Lindbacka 5 En ormhassel skulle planteras och innan dess var det nödvändigt att gräva bort ett buskage. För ett gäng korsveiare var det inte någon match! Lindbacka 4 Andra jobbade med att frilägga en vinbärsbuske. Lindbacka 6 Eftermiddagsfikat kunde vi inta i solen nere vid Svartån, kanske årets sista utefika? Dagen avslutades med nattvard där både små och stora var med och delade gåvorna. Det var en fin dag vi fick tillsammans! Ingrid Andersson, Lindbacka 

no comments


Om Korsvei i Uppdrag Mission

Temat för årets sista nummer av Lunds Missionssällskaps tidskrift Uppdrag Mission är Samlevnad, och det innehåller ett reportage från Lindbacka där Ingrid, Olle och Mikael berättar om sin boendegemenskap och om Korsveis fyra vägvisare. framsida Lilly och Lotta är också med. DSC_0607 Läs tidningen här!

no comments


Nyhetsbrev -- augusti 2017

Här kan du läsa sensommarens nyhetsbrev från Korsvei Sverige!

no comments

Kommentera