Nyheter


Vill du vara med i dekorationsgruppen?

22072016-2e4a7824 Vill du vara med och fundera kring utsmyckningen av våra gudstjänstrum? Under festivalen kommer vi att fira gudstjänster i kyrkan och kapellet, och utsmyckningen av dem inramar gudstjänsterna. Att vara med i utsmyckningsgruppen innebär att vara med på en maillista där vi funderar kring utsmyckningen av dessa två rum. Vi bestämmer hur rummen ska smyckas och vem som ska ta med det vi smyckar med. Om man vill ta med något till utsmyckningen (till exempel tyg, ikoner ...) behöver man komma senast tisdag kväll till festivalen, men man är varmt välkommen att vara med på maillistan även om man kommer senare till festivalen. Om du vill vara med på maillistan kan du skicka ett mail till Sofia Westling på fingerborg_sax@hotmail.com

no comments


Nu är anmälan öppen!

DSC_1355 Välkommen att anmäla dig (och kanske fler?) till årets Korsveifestival som har temat fastän många -- En Enda Kropp! Nu är anmälningssidan öppen, så det är bara att börja fylla i. Här hittar du den.

no comments


Festival 2016 -- artikel från Kyrkans Tidning

Den här artikeln publicerades i Kyrkans Tidnings webbupplaga veckan efter Korsvei Sveriges festival sommaren 2016. Sprid den gärna till vänner som frågar vad Korsveifestival är för något! ***

Festivalinvigning vid Hjälmarens strand. Foto: Kalle Råsmark

Festivalinvigning vid Hjälmarens strand. Foto: Kalle Råsmark

– Samtal, gudstjänster, mässor, musik, lekar, mat, bad, sol och 300 glada människor, säger Lasse Bengtsson. Det är sommarens absoluta höjdpunkt! ”Omvänd till verklighet” var temat för årets Korsvei-festival. Festivalprogrammet innehöll folkmusikkonsert med kvintetten Jaerv, bibeltimme med Gabriel Bar-Sawme, våffelcafé och gemensam matlagning. – Är det sant? Handlar den om Elim på 80-talet? Men jag var ju med där då! En festivaldeltagare har just berättat för en annan om Vibeke Olssons roman Drömmen om Elim, köpt på bokbordet. I den försöker en församling överleva och ta emot människor med stora behov samtidigt som Stockholm förändras. Korsvei-festivalen har kommit till Sverige från Norge, där Korsvei-rörelsen grundades i mitten av 1980-talet. Nu hålls en festival i Seljord i Norge vartannat år. Ungefär 3000 deltagare kommer med tält och husvagnar. De fyra ledorden – att söka Jesus Kristus, bygga gemenskap, leva enklare och främja rättfärdighet – sätter sin prägel på festivalen på många sätt. Bland annat är gemensam matlagning ett stående inslag, och allt praktiskt arbete sköts genom ”dugnad”. Det innebär att alla festivaldeltagare förser sig med arbetsuppgifter från mötesbyrån. Det kan vara att laga lunch åt föredragshållare, förbereda pyssel åt barnen, sätta upp tält eller städa toaletter. Svenskar som hade varit på den norska festivalen började bjuda in till en svensk festival under mellanåren, och i år anmälde sig ungefär 300 deltagare till Björkenäsgården i Odensbacken med tält och husvagnar. – Korsvei i Norge ställde in det forum som de brukar ordna de år när de inte har sin festival, och det gör att vi har ännu fler norska deltagare än tidigare år, säger Mikael Andersson som är ordförande i Korsvei Sverige.
Affisch för Korsveifestivalen 2016. Psalmtext: (c) Britt G Hallqvist/licens ALIS.

Affisch för Korsveifestivalen 2016. Psalmtext: (c) Britt G Hallqvist/licens ALIS.

Festivalen i Sverige har planerats av ideella krafter. Nära festivalkommittén arbetar en teologigrupp som har satt temat för dagarna – en rad ur Johannes Kirkegaards och Britt G Hallqvists psalm ”Blott i det öppna”. Jan Eckerdal, som är med i teologigruppen, talar om Sackaios och omvändelsens verklighet under en av de tre bibeltimmarna. Dagen före har Eleonore Gustafsson från Ryttargårdskyrkan i Linköping talat om tingens verklighet och om kvinnan som smorde Jesu fötter. – När jag kom till kommuniteten i Bjärka-Säby för att bo där tyckte jag att det var slöseri med duk på bordet och levande ljus, berättar hon. Den här bibeltexten får mig att tänka på det, och på blommor vid begravningar. Nu har jag oftast duk på bordet själv. Hon talar om hur döden har hanterats i olika länder och tider och om hur hennes estniska och svenska rötter tidigt gjorde skillnaderna tydliga för henne. På lördagsförmiddagen talar Gabriel Bar-Sawme från de ortodoxa kyrkornas teologiska institut om uppståndelsens verklighet. Ing-Marie Johansson är berättare i festivalens följetongsdrama där fyra flickor spelar Rädslan, Oron, Ilskan och Sorgen. Deltagarna mötte dem först under festivalens invigning vid Hjälmarens strand, och efter det dyker de upp varje morgon i Björkenäsgårdens kyrka. I den avslutande högmässan bryter Oron Mariekex så att det räcker till alla, några nya vänner också, och Ilskan provar sin nya clownnäsa.
Drama under "Alla runt altaret". Foto: Kalle Råsmark

Drama under "Alla runt altaret". Foto: Kalle Råsmark

– Inför förra festivalen satsade vi en del på marknadsföring, och det gjorde vi inte den här gången, men det har vuxit ändå, säger Mikael Andersson. Själv läste han om Korsvei i en tidningsartikel för åtta år sedan och åkte tillsammans med sin fru Ingrid på festivalen på Öland två år senare. De har en Korsvei-grupp med vänner i Örebro. Sådana grupper finns på olika platser i landet, och under Korsvei Sveriges årsmöte berättar representanter för en måltidsgemenskap i Vårgårda-Asklanda, en grupp som ses varje vecka i Östersund, två grupper i Örebro och några andra om vad som händer hos dem. Alla festivaldeltagare har delats in i ”tun” med gemensamt matbord, och middagen lagas till alla på tunet med ingredienser från festivalens stora kök. Åldrarna blandas – tonåringarna har ett eget program, och barnen samlas i olika grupper på förmiddagarna, men flera deltagarfamiljer består av tre generationer. Bland dem som var unga vuxna i slutet av 1970-talet och början av 1980-talet finns många som provade olika former av kommunitetsliv och kollektivliv då. Bokbordsinköpet av Vibeke Olssons roman om Elim sätter igång ett långt samtal om gemenskapsdrömmar runt matbordet i tun D. – Det var inte lätt, säger en norsk deltagare, men jag lärde mig så mycket. Ett par medlemmar från kommuniteten Oikos i Göteborg lyssnar och frågar. De har kommit hit tillsammans från Hammarkullen, där de bor i olika lägenheter, och i gruppen ingår också en syrisk familj som inte har varit i Sverige så länge.
Fredagskvällens konsert med folkmusikgruppen Jaerv. Foto: Kalle Råsmark

Fredagskvällens konsert med folkmusikgruppen Jaerv. Foto: Kalle Råsmark

På lördagseftermiddagen ställs bord i rader på Björkenäsgårdens altan av en dugnadsgrupp, och alla som vill får vara torghandlare och sälja något. En av grupperna i Örebro ägnade den senaste träffen åt att koka rabarberchutney, Johan och Josefina från Blekinge säljer fröer, Lasse Bengtsson i festivalkommittén har dukat upp sylt från sin kolonilott och begagnade böcker, en familj poppar popcorn, en liten jukeboxgrupp placerar sina kunder i solstolar och sjunger sommarsånger för dem, en kvinna masserar händer, en läkare går runt med ett stetoskop och en skylt där det står ”Lär dig lyssna till ditt hjärta”. Olle Cedersjö från Örebro för oväsen och tar betalt för att hålla tyst en stund. – Jag gjorde det på festivalen för åtta år sedan, och nu tyckte jag att det kunde vara dags igen, säger han. Marknaden kallas Baluba, också det ett begrepp från den norska festivalen, och senast gick behållningen till Mentor Mothers i Sydafrika genom Svenska kyrkans internationella arbete. Den här gången är det palestinska flyktingar som har kommit från Syrien till Libanon och inte kan få någon hjälp av UNHCR där. Petter Jakobsson från Diakonia är med på festivalen och leder också ett seminarium om flyktingarnas situation. Varje dag innehåller morgonmässa, gudstjänsten ”Alla runt altaret”, bibeltimme, seminarier och workshops som i Korsvei-sammanhang kallas ”möjligheter”, matlagning, Taizéaftonbön, våffelcafé och konsert. Om Christian Kjellvanders solokonsert är ganska stillsam blir det desto mer dans kvällen efter, när de fem folkmusikerna i gruppen Jaerv går upp på podiet i kyrkan. På söndagen plockar alla ner sina egna tält och tun innan festivalen packas ihop. Det som har blivit över – obrutna matförpackningar, plastburkar, Första hjälpen-lådor, bollar och färgpennor – säljs på altanen. Så är det mässa och kyrkkaffe. Och allt är planerat och genomfört av ideella krafter. Lasse Bengtsson är trött men glad: – Samtal, gudstjänster, mässor, musik, lekar, mat, bad, sol och 300 glada människor, säger han. Det är sommarens absoluta höjdpunkt!

no comments


Tonårskorsvei 2018/ Tonårstun

affischskiss 13 Du som är tonåring kommer få uppleva en riktigt skön festival och lära känna många nya vänner! Vi planerar för en bra mix av fritid, lek, bibeltimmar, lägerbål, gudstjänst, kreativitet, sport och konsert. Ni får själv stor frihet att vara medskapare på festivalen genom att till exempel dra ihop ett gäng och spela fotboll eller volleyboll, förbereda aktiviteter till Baluban, komma på framträdanden till Öppen scen mm. Ta gärna med de saker som du behöver till detta. Ni kommer att vara med på Alla runt altaret och andra gemensamma aktiviteter, men vi ordnar flera särskilda träffar för er. Praktisk information: Alla tonåringar kommer att äta måltiderna i det tun där föräldrarna bor. Det finns möjlighet att bo i ett särskilt tonårstun där ni kan sätta upp era tält och hänga med varandra. Det kommer inte att bo några ledare tillsammans med tonåringarna, utan föräldrarna har ansvar för sina tonåringar och deras sömn mm. Om du ska börja 6:an får du välja om du vill vara med i tonår eller i barnaktiviteterna. Har du frågor eller vill du hjälpa till att leda tonår? Kontakta Karin Eckerdal på adressen karecker76@gmail.com eller via messenger. Du kan också skriva om du vill bolla idéer om något du och dina kompisar vill bidra med!

no comments


Barnens bibeltimme

På Korsvei-festivalen gör vi mycket tillsammans, alla åldrar -- men under en drygt timme varje dag delar vi upp oss. Såhär: Barnens bibeltimme pågår samtidigt som de vuxnas bibeltimma, direkt efter Alla runt altaret, alltså ungefär 11.00--12.30. Den innehåller bibelberättelse, lekar, skapande och fruktstund. Barnen delas in i fyra grupper efter ålder med minst två ledare i varje grupp. 4- och 5-åringar: Lila gruppen 6- och 7-åringar: Gula gruppen 8- och 9-åringar: Blåa gruppen 10--12-åringar: Gröna gruppen (12-åringarna får välja om de vill vara i denna grupp eller med tonår) Tonårsgruppen Alla barn får ett band med gruppens färg när de anländer till festivalen. Gruppens ledare har likadana band. När Alla runt altaret är slut ställer gruppledarna sig så att barnen ser dem och kan gå till sina ledare.

no comments


Vad är dugnad? -- inför festival 2018

DUGNAD är ett norskt ord för ”en sammankomst av grannar som utför arbete för allas bästa”. Dugnad är centralt i Korsvei. Hela rörelsens identitet bygger på det gemensamma och glädjefulla tjänandet. Genom att vi var och en kommer med våra gåvor och på olika sätt betjänar varandra i glädje och kärlek bygger vi tillsammans något som kan vara till glädje och uppbyggelse för hela gemenskapen. Det är tillsammans vi skapar festivalen, och det finns små och stora uppgifter som behöver göras. Alla behöver bidra med sina gåvor, sin kunskap och sin ork. Under festivalen kommer det att finnas både dagliga och tillfälliga dugnadsuppgifter i festivalbyrån, där man själv får skriva upp sig. Redan nu behöver vi deltagare som är villiga att ta på sig en specifik dugnadsuppgift inför festivalen! Läs om dem här nedan. Skriv i anmälan eller/och till korsvei2018@gmail.com vilken dugnadsuppgift du kan tänka dig att ta dig an. Matansvariga (3 personer) -- Ingela berättar För att vi ska kunna få till en härlig festival är det flera saker som måste klaffa, och inte minst maten. Jag heter Ingela och har erbjudit mig att vara huvudansvarig för den, men jag behöver fler som delar det arbetet med mig under festivalen. Att vara matansvarig innebär att fördela råvarorna ut till tunen, att ha koll på köket, att åka och hämta saker vi beställt och så vidare. När vi är flera kan vi fördela detta under veckan så att inte en behöver ha detta ansvar hela tiden. Det är roligt, och man får träffa mycket folk! Man behöver inte ha någon vana av storkök eller liknande, men det är ju inte något hinder. Det är bra om någon av dem som vill vara med och jobba med detta kan komma redan på tisdagen så att vi kan arbeta med förberedelserna tillsammans. Kom och var med! Caféansvariga (2 personer) I dugnaden som caféansvarig ingår att planera inköp, kommunicera med Ingela som är matansvarig, se till att allt finns på plats för våffelcaféet på kvällarna och instruera de festivaldeltagare som gör cafédugnad, bland annat om de regler som finns för köket. Dugnadsansvarig (1 person) Den som är dugnadsansvarig ser till att det finns dugnadsuppgiftspapper i festivalbyrån och samordnar dugnaden. För att kunna arbeta med den här dugnaden bör du ha varit på festivalen tidigare. Toalett/duschansvarig (1 person) Den som har ansvaret för toaletter och duschar instruerar städgrupper om vad som ska städas och hur. Ser till att det finns toalettpapper och dylikt på toaletterna. Björkenäsgården står för städmaterial och papper.  Tunvärdar Som tunvärd ser du till att alla kommer till rätta i sitt tun, du har kontakt med festivalledningen under själva festivalen (ett litet möte varje dag), och du utser faddrar åt nya festivaldeltagare. Det är bra om du har varit på Korsveifestival tidigare. Sjunga/spela på Taizébönerna Om du vill vara med och sjunga/spela/läsa på Taizébönerna, som en dugnadsuppgift under festivalen, så behöver du kunna sångerna före festivalen. Det finns övningsfiler på Taizés hemsida (www.taize.fr), så att du kan öva på din stämma. Du hittar också alla sångerna på Youtube. Du behöver alltså inte kunna noter för att lära dig stämmorna. Ta kontakt med Ulla Käll ulla.k@online.no  samtidigt som du anmäler dig. Senare får du sånglista, och så övar du in dina stämmor i förväg, så att vi bara övar samspel när vi träffas. Spelar du instrument tar du också kontakt med Ulla samtidigt som du anmäler dig. När vi möts blir det slutgiltigt bestämt hur många instrument som blir med på kvällsbönerna. Du kan också säga till om du vill vara med och läsa böner/texter. Vi träffas onsdag den 18 juli klockan 11 för att öva ihop oss. Du behöver komma då och vara tillgänglig för övning den dagen. Dessutom förpliktigar du dig att vara med på alla kvällsbönerna under festivalen.  Barnledare Barnens bibeltimma pågår samtidigt som de vuxnas bibeltimma, direkt efter Alla runt altaret, alltså ungefär 11.00--12.30. Du behöver inte planera någonting i förväg. Det kommer att finnas material med bibelberättelse, lekar och skapande för varje dag. På festivalens första kväll kommer vi ha en gemensam genomgång med alla barnledare för att gå igenom materialet så att alla känner sig bekväma. Barnen delas in i fyra grupper efter ålder, och det behövs minst 2 ledare till varje grupp och : 4- och 5-åringar: Lila gruppen 6- och 7-åringar: Gula gruppen 8- och 9-åringar: Blåa gruppen 10--12-åringar: Gröna gruppen (12-åringarna får välja om de vill vara i denna grupp eller med tonår) Alla barn får ett band med gruppens färg när de anländer till festivalen. Gruppens ledare får likadana band. När Alla runt altaret är slut får gruppledarna ställa sig så att barnen ser dem och kan gå till sina ledare. Vid utgången finns en påse till varje grupp med material till dagens samling, samt frukt till fruktstund (kom ihåg att fråga om allergier!). Varje grupp går till den plats som anges när festivalen börjar.  Tonårsledare Vill du hjälpa till att leda tonåringarnas samlingar? Kontakta Karin Eckerdal på karecker76@gmail.com Hålla i en ”möjlighet” (Workshop) Årets vägvisare är Bygga gemenskap, med rubriken fastän många -- En Enda Kropp. Har du någon idé till möjlighet som passar in på denna vägvisare och kan tänka dig att hålla i den? Till exempel leda en runda där ni lär er om ätbara växter i naturen och gör en sallad till middagen i tunen?Kan du tälja kåsor och kan tänka dig att lära andra? Kan du se till att det blir en fotbollsmatch? Eller något annat? Det behövs en ledare till barnens möjlighet under Korsvei Sveriges årsmöte, drakbygge. Kontakta gärna korsvei2018@gmail.com före 1 maj. Komma tidigare och/eller stanna längre Vi behöver några personer som kan komma innan festivalen börjar, och vi behöver folk som kan tänka sig att hänga kvar lite längre för att plocka ihop efter festivalen. Meddela i anmälan vad du kan hjälpa till med.

no comments


Festivalaffischen är klar!

affischskiss 13 Här är årets festivalaffisch! Sprid den gärna!

no comments


Årets festivaltema: fastän många -- En Enda Kropp

Teologigruppen är redo att dela med sig av "ingressen" till årets festival:

fastän många -- En Enda Kropp

Att vara människa är att leva tillsammans med andra människor, med skapelsen och med Gud. Gud är gemenskap och bjuder in oss i sin fullkomliga gemenskap. Med hela oss själva, med våra kroppar, får vi vara del av den stora lekande, levande och sårade kropp som är den världsvida kristna Kyrkan. I henne får vi erfara djupet av vår samhörighet med Jesus Kristus, med skapelsen och med varandra. I Kyrkans mitt, runt nattvardsbordet, kan vi ana det som är vårt mål; ett enda bröd och en enda mänsklighet.

Hur kan vi tillsammans låta denna hemlighet mogna i våra liv? Hur kan vi låta Kristus utmana till att öppna oss för det främmande som kommer oss till mötes och främlingen i oss själva? Vad gör vi när gemenskapen brister? Hur kan delarna förenas så att helheten uppenbaras i världen? På Korsveifestivalen 2018 låter vi gemenskapens vägvisare peka ut riktningen för oss när vi utforskar mysteriet med att vara fastän många – en enda kropp.

 

no comments


Kommunitetsåret -- en folkhögskolekurs

Här kommer en folkhögskolehälsning till alla som funderar på kommunitetsliv! *** Kommunitetsåret Hjälmareds folkhögskola är stolta över att sjösätta en ny, unik bibelskola: Kommunitetsåret. Det finns många bra bibelskolor med olika inriktningar. Vi har upplevt ett behov av att komplettera utbudet. Att lära sig följa Jesus är inget vi gör ensamma, utan som gemenskap. Men hur ska vi leva tillsammans i vardagen när vi _är_ Kyrka och inte bara går till kyrkan? Detta vill vi utforska bland annat genom att öva oss i konflikthantering, att samlas kring en vision, plantera nya gemenskaper, lära oss av kyrkans historia och genom att studera Bibeln och praktisera Jesu ord. Som tur är är kyrkans olika traditioner fulla av förebilder och praktiker. Vi har tagit inspiration från  hela kyrkan, protestanter, ortodoxa och katoliker. Vi fördjupar oss i hur olika kristna har levt ut lärjungaskapet i olika tider, framför allt hur de har praktiserat Jesus Bergspredikan. Kort och gott, vi vill utbilda människor i att grunda gemenskaper i Jesus efterföljd. Under studietiden bor och utbildas ni i en lokal kommunitet som ni själva är med och skapar. Varje kommunitet är också kopplad till en församling som fixar gemensamt boende och handledare för er. Här får ni stötta upp arbetet i alltifrån trädgårdsarbete, gudstjänstliv till ungdomsarbete. Som kommunitet upprätthåller ni en regelbunden bönerytm under dagen. Halva dagen består av föreläsningar och samtal och andra halvan består av praktisk träning i gemenskapsliv. Studierna kommer också att innehålla andlig vägledning, retreat och sådant som ger näring åt er personliga relation med Jesus. Du kan läsa utbildningen i Göteborg eller på distans i någon av våra utposter. Våra utposter finns på Hjälmareds folkhögskola i Alingsås, Örby-Skene församling utanför Kungsbacka, Södra Ljunga i närheten av Växsjö, på EFS-gården i Luleå och i United Malmö. Det finns också möjlighet att ansluta en redan existerande gemenskap eller team för att etablera eller fördjupa ert arbete. Studierna sker via Hjälmareds folkhögskola och är CSN-berättigande. Kommunitetsåret har två fristående terminer, och du kan plugga en av dem eller båda, i vilken ordning du vill. Det finns också en möjlighet att läsa på 50% på plats i Göteborg. Kontaktinfo: www.kommunitetsaret.se kristoffer.lignell@hjalmared.se

no comments


A Rocha-konferens i Malmö 7--8 april

Här kommer en inbjudan från Arne Mörnerud och de andra i A Rocha Sverige: A Rocha

Äntligen en konferens om Guds skapelse!
Den 7 och 8 april har vi konferens på Hyllie Park med Dave Bookless från A Rocha. A Rocha förenar innerlig tro, stark gemenskap och vetenskaplig skärpa. I många av de 20 länder där A Rocha arbetar har organisationen lyckats att göra viktiga insatser för att bevara strategiska naturområden och höja medvetenheten om miljö och klimat. Nu kommer Dave Bookless som är A Rochas ”chefsteolog” och undervisar oss i Hyllie Park. Missa inte detta tillfälle att bearbeta en av de viktigaste frågorna i vår tid, frågan om Guds skapelse som vår glädje och vårt uppdrag. Anmäl dig senast 29 mars via www.varamed.se!

no comments

Kommentera